Praktische zaken - NIMA

Praktische zaken

Wat staat je te wachten als je NIMA Examen gaat doen?  Hier lees je meer informatie over de verschillende examens die door NIMA worden afgenomen en de procedures die we volgen.

Een mondeling examen

Inschrijven:
Inschrijven kan tot 4 weken voorafgaand aan het examen. De deadline voor inschrijving is direct ook de deadline voor het indienen van het geschreven plan (niet voor Sales A2). Inschrijven na de deadline is vrijwel niet mogelijk. Wanneer de inschrijftermijn gesloten is worden de plannen naar de examinatoren gestuurd en beginnen zij aan de voorbereiding op het examen.

Planning:
De actuele deadlines voor inschrijving staan vermeld in¬†het Overzicht examens. Bij de mondelinge examens staat altijd een ‚Äėvanaf‚Äô datum vermeld. Afhankelijk van het aantal kandidaten dat zich aanmeldt worden de examendagen ingepland. Over het algemeen vinden examens plaats in de week van de aangegeven examendatum. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen wordt wel eens uitgeweken naar de daarop volgende week. Een examenperiode gaat door wanneer zich meer dan 5 kandidaten aanmelden. Mocht een examenperiode geen doorgang vinden, dan word je daar door ons op de hoogte gesteld. De examens worden vrijwel altijd bij NIMA in Amsterdam Zuidoost afgenomen. In verband met de maatregelen rondom Covid-19 worden op dit moment alle examens digitaal afgenomen.

De oproep:
Twee weken voor het examen ontvang je de examenoproep per e-mail. Daarin staat alles wat je moet weten om goed voorbereid op het examen te komen; wat je mee moet nemen, hoe laat je wordt verwacht, de routebeschrijving of de online link naar de examenkamer bij een digitale examenafname en je examennummer.

Voor het examen:
Wanneer je bij NIMA in Amsterdam Zuidoost arriveert, wordt je opgevangen door een surveillant die jouw gegevens en identiteitsbewijs controleert. Je neemt plaats in de ontvangstruimte en wacht daar op de aanvang van je examen. Zorg dat je op tijd komt. Bij een digitale examenafname ontvang je ongeveer een week van tevoren een link naar de digitale examenkamer.

Het examen:
Onderstaande video geeft weer hoe het mondelinge examen er aan toe gaat.

Mondelinge examens worden afgenomen op basis van een zelf geschreven plan. Sales A en B kandidaten behandelen in het examen (ook) een case. Je presentatie dien je op USB stick en als hand-out voor de examinatoren mee te nemen op het examen. NIMA stelt de beamer en laptop beschikbaar voor het examen. Wil je eigen apparatuur meenemen, dan kan dat. Geef het wel even door via examens@nima.nl onder duidelijke vermelding van je naam en het examen dat je gaat afleggen. Het kan voorkomen dat NIMA aangeeft dat je zelf voor een laptop moet zorgen. Als dat het geval is wordt dat duidelijk in jouw oproep vermeld.

Tijdens het examen wordt een geluidsopname gemaakt van het examen. Deze geluidsopname wordt 9 maanden bewaard. De geluidsopname wordt uitsluitend gebruikt wanneer een kandidaat bezwaar indient tegen de uitslag van het examen of door het NIMA College van Beroep die het examen wil beoordelen. Zonder jouw toestemming worden de geluidsopnamen niet verstrekt aan andere partijen.

De stof die in het examen aan bod komt is afgestemd op de exameneisen die voor de examens zijn opgesteld. Deze kun je ook op de site vinden onder Exameneisen. Wij raden je aan de exameneisen te bestuderen ter voorbereiding op het examen. Tijdens het mondelinge examen word je beoordeeld op verschillende competenties. De inhoud van de competenties kun je ook terugvinden in de exameneisen.

De verschillende mondelinge examens van Marketing, Sales en Communicatie verschillen ten opzichte van elkaar. De precieze tijdsindeling en inhoud van het examen kun je vinden in de exameneisen.

Toehoorder:
Het examen wordt afgenomen door twee examinatoren. Het kan voorkomen dat tijdens een mondeling examen een extra toehoorder aanwezig is. Nieuwe examinatoren moeten, voordat zij officieel mogen examineren een opleidingstraject volgen. Onderdeel van het opleidingstraject is het bijwonen van een mondeling NIMA Examen als toehoorder. Ook kan het voorkomen dat een medewerker van NIMA een examen bijwoont. Een toehoorder zal tijdens het examen enkel het examen bijwonen en heeft verder geen oordeel of inmenging. Als je liever niet wil dat een toehoorder aanwezig is, kun je dit op de examen-dag aangeven bij de surveillant.

Uitslag:
Na afloop van het examen word je door je examinatoren op hoogte gebracht van de uitslag van het examen. Uiteraard kun je aantekeningen maken tijdens de uitslag en evaluatie die door de examinatoren wordt gegeven. De video- en/of geluidsopname wordt niet gepubliceerd of gedeeld en is uitsluitend voor intern gebruik zoals hierboven aangegeven. De examinatoren vullen een beoordelingsformulier in. Binnen circa twee weken na het examen ontvang je de offici√ęle uitslagbrief nog per post.

 

Een online schriftelijk examen

Inschrijven:

Inschrijven voor een online examen kan vanaf 90 dagen voor de gewenste examendatum en tot 1 dag voor de examendatum. Heb je extra tijd of een aanpassing nodig voor het examen? Dan gaat inschrijven voor het examen per mail. Stuur een mail naar examens@nima.nl. Geef in deze mail aan voor welk examen jij je wilt inschrijven en stuur een bewijs (dokters- of dyslexieverklaring) mee. Je kunt ook een voorkeursdatum, -tijdstip en locatie aangeven voor deze inschrijving. Deze zijn nog onder voorbehoud vanwege de aanvraag voor een examentijdverlenging en/of aanpassing.

Locatie:
Online examens kun je elke werkdag doen. Bij de inschrijving kies je de gewenste examendatum en -plaats bij één van de locaties waar NIMA Examens worden afgenomen. Op de website van Lamark vind je een overzicht van de locaties.

Voor het examen:

Wanneer je het examen hebt geboekt, ontvang je automatisch een examenbevestiging. In de examenbevestiging is ook jouw factuur opgenomen. In deze mail staat een link waarmee je jouw definitieve bevestiging kunt downloaden. Deze dien je afgedrukt mee te nemen naar het examen, samen met een geldig ID-bewijs (een paspoort / NL rijbewijs / EU ID-kaart).

Eén dag voor het examen ontvang je een herinneringsmail.

Tijdens het examen:
De stof die in het examen aan bod komt is afgestemd op de exameneisen die voor de examens zijn opgesteld. Deze kun je ook teruglezen onder Exameneisen. Wij raden je aan de exameneisen nauwkeurig te bestuderen ter voorbereiding op het examen. Om jezelf bekend te maken met het digitale toets-systeem en hoe dit werkt, kun je deze demo inzien.

De examenopgaven:
Op de examens van NIMA is auteursrecht van toepassing. Om ervoor te zorgen dat de examens alleen voor de door NIMA goedgekeurde doeleinden worden gebruikt worden examenopgaven niet vrijgegeven.

Einde examen:
Wanneer je klaar bent met het examen sluit je het examen af. Hierna mag je de examenzaal zo stil mogelijk verlaten.

Uitslag:
NIMA hanteert in het belang van zijn kandidaten een strikte procedure met betrekking tot de totstandkoming van de examenuitslagen. De procedure kun je hier teruglezen. De gemiddelde doorlooptijd tussen examen doen en het ontvangen van de uitslag is tussen de 3 tot 4 weken afhankelijk van het soort examen, maar kan maximaal tot 7 weken duren. De uitslag van een examen wordt per e-mail verstuurd. Telefonisch of per e-mail worden geen inlichtingen verstrekt.

Inzage van het examen:
Wanneer je NIMA Examen hebt gedaan mag je geen examenopgaven en antwoorden mee naar huis nemen. Om toch te kunnen zien wat je geantwoord hebt en dit te vergelijken met de NIMA antwoorden kun je bij ons op kantoor je examen komen inzien. Binnen 21 dagen na dagtekening van jouw uitslagbrief kun je jouw examen in komen zien. Voor de inzage dien je een afspraak te maken via examens@nima.nl. Aanmelden is noodzakelijk, omdat NIMA jouw dossier in orde moet maken. Aan deze inzage zijn geen kosten verbonden.

Tijdens de inzage mag je geen vragen en/of antwoorden overschrijven. Wel kun je aantekeningen maken ten behoeve van een klacht of bezwaar.

Bezwaar maken tegen de uitslag:
Wanneer je vindt dat je ten onrechte bent gezakt kun je bezwaar indienen tegen de uitslag. In je bezwaarschrift geef je aan op welke onderwerpen je van mening bent dat jouw antwoord goed gerekend moet worden. Wanneer je bezwaar indient zal een objectieve corrector jouw examenwerk nog eens in zijn geheel bestuderen. Je bezwaarschrift is geen extra her-correctie en wordt ook niet in behandeling genomen zonder inhoudelijke toelichting. Meer informatie over bezwaarschriften lees je hier.

Annuleren of verzetten van je examen:
Op deze pagina lees je meer over de voorwaarden en de manier waarop je jouw examen kunt verzetten of annuleren.

WordPress Themes
MENU
NIMA
X
X
X