Veelgestelde vragen NIMA Examens - NIMA

Veelgestelde vragen NIMA Examens

Heb je een vraag? Wellicht vind je hier het antwoord dat je zoekt.

 • Waar kan ik mij inschrijven voor mijn examen?
  Je kunt je via deze website inschrijven voor het examen. Maak daarvoor eerst een keuze voor een examen via het examenoverzicht.

 

 • Wat kost een NIMA Examen?
  De prijzen van de verschillende NIMA Examens vind je hier.

 

 • Is een diploma van een opleider vergelijkbaar met het NIMA Diploma?
  Een NIMA Examen is een onafhankelijke toets van je kennis en vaardigheden. De NIMA Examens zijn internationaal geaccrediteerd door de EMC (European Marketing Confederation) op basis van het European Qualification Framework. Dit is niet het geval bij de examens van de opleiders. Deze examens, cursussen of diploma’s hebben niet dezelfde status als een NIMA Diploma.

 

 • Welke opleider raadt NIMA aan?
  NIMA is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en afname van de examens. Het opleiden van de kandidaten laten we aan de NIMA Education Partners over. Een NIMA Diploma geeft onafhankelijk van de opleiders een garantie voor een bepaald niveau van de kandidaat. Je kunt zelf beslissen welke manier van studeren en welke opleidingsinstelling het beste bij je past. Meer informatie over onze Education Partners lees je hier.

 

 • Kan ik ook zonder opleiding meedoen aan een NIMA Examen?
  Nee. Alle NIMA Examens worden vooraf gegaan door een NIMA Opleiding.

 

 • Ik ben dyslectisch, houden jullie hier rekening mee?
  Op basis van een medisch rapport kun je extra tijd krijgen om examen te doen. Meer informatie over extra tijd voor een examen vind je onder het kopje¬† ‘inschrijven’ op deze pagina.

 

 • Kan ik examen doen met mijn opleiding en werkervaring?
  Alleen voor NIMA C geldt een toelatingseis met betrekking tot werkervaring. Voor de overige examens gelden er toelatingsrichtlijnen voor deelname, geen eisen. De richtlijnen geven het niveau aan van de examens. Op basis daarvan kun je zelf, eventueel in overleg met je opleider, inschatten of je kunt deelnemen aan het examen. Een tweede optie is het downloaden van de exameneisen. Ook kun je oefenmateriaal downloaden via onze website.

 

 • Welke boeken zijn verplicht ter voorbereiding op mijn NIMA Examen?
  Er is niet één boek dat alle exameneisen dekt, vandaar dat meerdere boeken zijn opgenomen op de literatuurlijst. Opleiders kiezen veelal één of meerdere boeken van de lijst, eventueel aangevuld met eigen studiemateriaal. De exameneisen zijn hierbij leidend. De literatuurlijst die is opgenomen in de exameneisen geeft aan uit welke boeken informatie gehaald wordt bij het samenstellen van het examen.

 

 • Kan ik oefenexamens verkrijgen bij het NIMA?
  Van de schriftelijke examens kun je hier oefenmateriaal downloaden.

 

 • Vanaf welke datum vindt het mondeling examen plaats?
  Alle¬†kandidaten¬†voor een mondeling examen ontvangen¬†hun eigen examendatum, tijdstip en examinatoren via een offici√ęle examenoproep per e-mail. Over het algemeen vinden¬†alle¬†examens plaats in de week van de aangegeven examendatum.¬†Het kan¬†voorkomen dat we moeten¬†uitwijken naar de daarop volgende week.¬†Mocht het examen na deze twee weken plaatsvinden,¬†dan neemt NIMA uiterlijk¬†vier weken¬†voor de aangegeven examendatum¬†contact met je op. Indien je een bepaalde dag of periode niet beschikbaar bent dan kun je dit aangeven, zodat we hier indien mogelijk rekening mee houden.
  Wanneer je jouw plan naar ons toestuurt willen wij je ook verzoeken de ‘Verklaring eigen werk’¬†mee te sturen.

 

 • Waar wordt het examen gehouden?
  De digitale en mondelinge examens worden over het algemeen in Amsterdam gehouden. De schriftelijke examens worden over het algemeen in (de omgeving van) Utrecht gehouden. De exacte locatie wordt definitief kenbaar gemaakt in de examenoproep die je per e-mail ontvangt.

 

 • Ik wil mijn examen annuleren, kan dat?
  Alle voorwaarden en regels omtrent het verzetten van een examen lees je hier.

 

 • Wanneer wordt de uitslag verstuurd?
  De uitslag van een mondeling examen wordt ter plaatse op het mondelinge examen aan de kandidaat medegedeeld. Binnen circa twee weken ontvang je de offici√ęle uitslagbrief van het examen per post. De uitslag van een schriftelijk examen neemt ongeveer 7 tot 8 weken in beslag. Uiteraard doet NIMA er alles aan om de uitslag zo snel mogelijk¬†te versturen. Kandidaten ontvangen de¬†uitslag via de post. Telefonisch of per e-mail worden geen mededelingen gedaan over de uitslag van een examen. Klik hier voor meer informatie.

 

 • Wanneer heb ik recht op een volledig NIMA Diploma?
  Ieder NIMA Examen bestaat uit twee modules. Indien beide modules met goed gevolg (5,5 of hoger) zijn afgerond heb je recht op een NIMA Diploma. Het NIMA geeft géén (deel-)certificaten uit voor het behalen van slechts één module. Uitzonderingen op bovenstaande zijn de volgende examens, die bestaan uit slechts één module.

  • NIMA Basiskennis Marketing, Online Marketing, Communicatie en Sales
  • NIMA/MOA Sensorisch Onderzoeker A
  • NIMA/MOA Sensorisch Onderzoeker B

 

 • Kan ik mijn¬†examenwerk inzien?
  Voor de inzage van examenwerk zijn enkele voorwaarden geformuleerd. Op deze pagina vind je het formulier en meer informatie over de procedure.

 

 • Hoe lang is een behaalde NIMA Module geldig?
  Een behaalde NIMA Module is drie jaar geldig, na dagtekening van jouw uitslagbrief. In het geval van twee modules, dien je binnen drie jaar na het behalen van de eerste module de tweede module te behalen.

 

 • Ik heb NIMA Examen gedaan, maar sta niet opgenomen in het NIMA Diplomaregister, waarom niet?
  Het NIMA Diplomaregister is compleet vanaf 1990. Wanneer je voor die tijd een NIMA Diploma hebt behaald is deze niet in het diplomaregister opvraagbaar. Het NIMA Diploma wordt daarnaast uitgegeven indien alle NIMA Examenmodules waaruit het examen bestaat met een voldoende zijn afgerond, binnen de termijn die daarvoor staat (3 jaar).

 

 • Ik heb mijn NIMA Diploma ontvangen maar deze staat nog niet in het NIMA Diplomaregister, hoe kan dat?
  De verwerking van jouw diploma in het NIMA Diplomaregister duurt ongeveer twee weken. Mochten de juiste gegevens niet beschikbaar blijken in het NIMA Diplomaregister, laat het ons dan weten via examens@nima.nl.
WordPress Themes
MENU
NIMA
X
X
X