NIMA B Communicatie Opleiding

De opleiding NIMA B Communicatie is bedoeld voor communicatieprofessionals die klaar zijn voor een volgende stap in hun carrière. Ambieer jij een leidinggevende functie in communicatie? Wil je jezelf verder ontwikkelen in dit vakgebied? Dan is dit de opleiding voor jou.

Met NIMA B Communicatie verdiep jij je kennis, inzichten en vaardigheden, waarmee je in staat bent de communicatie van jouw organisatie op strategisch niveau te ontwikkelen en te laten uitvoeren.

opleiders

Specialisaties binnen NIMA B Communicatie

In de opleiding komen zowel theorie als de praktische toepassing ervan aan de orde. In het algemene deel, NIMA B1 Communicatie, verruim je je blik op het vakgebied communicatie. Naast dit algemene deel specialiseer je jezelf in een van de volgende drie vakgebieden:

 1. NIMA B2 Corporate Communicatie
 2. NIMA B2 Marketingcommunicatie
 3. NIMA B2 Communicatie bij Overheden
Schema NIMA NLQF Inschaling

Niveau

Het niveau van het NIMA B Communicatie Examen is vastgesteld op EQF-niveau 6. Oftewel het NLQF niveau 6.  Dat is vergelijkbaar met hbo-niveau, aangevuld met werkervaring.

NIMA is een onafhankelijk exameninstituut. Juist daarom wordt het diploma hooggewaardeerd in het bedrijfsleven en is het een zeer waardevolle aanvulling op je cv.

Meer informatie
examen

NIMA B Communicatie Opleiding en Examen

Onder begeleiding van de ervaren communicatieprofessionals van onze opleiders, word je optimaal voorbereid op de NIMA B Communicatie Examens.

Na het volgen van de opleiding, doe je bij NIMA examen. NIMA is een onafhankelijk exameninstituut. Doordat NIMA onafhankelijk is, krijgt het diploma ook meer waarde voor bedrijven en organisaties.

Het examen bestaat uit twee onderdelen:

 • NIMA B1 Communicatie: je maakt een schriftelijk examen dat bestaat uit een case uit de praktijk, met open vragen
 • NIMA B2 Specialisatie: je schrijft een communicatieplan dat je presenteert en verdedigt tijdens een mondeling examen

Om precies te weten wat er van je wordt verwacht tijdens je examen, kun je onze exameneisen bekijken.

Klaar voor het examen? Bekijk de examendata in jouw MijnNIMA-account.

Waar kan ik deze opleiding volgen?

Info & offerte voor de opleiding B Communicatie aanvragen

 • Hidden

Landelijk, ook online

€3.940

9 dagen

Max. 16 deelnemers

 • Praktijkgericht
 • Individuele begeleiding van docent
 • 3 startmomenten per jaar
 • Incl. mondeling oefenexamen
 • Kies uit de specialisaties Marketingcommunicatie, Corporate Communicatie en Communicatie bij overheden
 • Tijdens de opleiding is het mogelijk om te wisselen naar een andere B2-specialisatie
ICM

Info & offerte voor de opleiding B Communicatie aanvragen

 • Hidden

Landelijk

€3855

6-15 dagen

Max. 20 deelnemers | Zelfstudie

 • Inclusief examentraining en persoonlijke begeleiding
 • Ervaren topdocenten uit de praktijk, studenten scoren hen met een 9
 • Unieke kans om te netwerken binnen je vak
 • Hoogste slagingspercentages NIMA-opleidingen
 • Sterke toename van kennis en kunde onder deelnemers +40%
 • Optimale koppeling tussen theorie en praktijk
 • SRM al meer dan 65 jaar dé opleider
 • Vakerkende certificaten en diploma’s

Info & offerte voor de opleiding B Communicatie aanvragen

 • Hidden

Wat andere over de opleiding zeggen

Quote: A. Henstra
‘Denk na over wat je wilt bereiken en maak er tijd voor vrij, dan lukt het je.’

- A. Henstra

Quote: F. Lichelle
‘Gewoon doen, je leert er altijd meer van.’

- F. Lichelle

Specialisaties

Specialisatie B2 Corporate Communicatie

NIMA B2 Corporate Communicatie

NIMA B Corporate Communicatie is een specialisatie van het NIMA B Communicatie Examen. Naast het algemene deel, waarbij de focus ligt op verdieping van je algemene kennis binnen het vakgebied communicatie, specialiseer jij je in corporate communicatie.

Na het volgen van deze specialisatie ben je een volwaardig gesprekspartner voor het management van je organisatie over het corporate communicatiebeleid. Met reputatiemanagement en positioneringsonderzoek weet je exact waar jij je organisatie wilt positioneren. Zowel de interne als de externe communicatie krijgen daarbij jouw volle aandacht.

NIMA B Communicatie Opleiding en Examen

Je bereidt je optimaal voor op het NIMA B Communicatie Examen met een NIMA Opleiding bij één van onze opleiders. Tijdens de opleiding richt je je onder andere op het schrijven en presenteren van een corporate communicatieplan. Dit is tevens een van de twee onderdelen van het NIMA Examen.

NIMA is een onafhankelijk exameninstituut. Na het volgen van de opleiding doe je examen bij NIMA. Een NIMA Diploma wordt hoog gewaardeerd en vergroot je kansen op een groeispurt binnen je communicatiecarrière aanzienlijk.

Het examen bestaat uit twee onderdelen:

 • NIMA B1 Communicatie: je maakt een schriftelijk examen dat bestaat uit een case uit de praktijk. Hierover beantwoord je open vragen
 • NIMA B2 Specialisatie Corporate Communicatie: je schrijft een communicatieplan dat je vervolgens presenteert en verdedigt tijdens een mondeling examen.

Wil je exact weten wat er van je wordt verwacht tijdens de examens? Bekijk dan de exameneisen

Specialisatie B2 Marketingcommunicatie

NIMA B2 Marketingcommunicatie

NIMA B Marketingcommunicatie is een specialisatie van het NIMA B Communicatie Examen. Naast het algemene deel, waarbij de focus ligt op verdieping van je algemene kennis binnen het vakgebied communicatie, specialiseer jij je in marketingcommunicatie.

Na het volgen van deze specialisatie binnen je communicatie-opleiding, kun je een strategisch marketingcommunicatieplan ontwikkelen, presenteren, plannen en uitvoeren. Je weet je weg te vinden binnen de diverse analyse- en onderzoeksmogelijkheden in je vakgebied, je weet (online) media effectief in te zetten en je kunt een merkstrategie ontwikkelen en implementeren.

NIMA B Communicatie Opleiding en Examen

NIMA verzorgt zelf geen opleidingen, maar is een onafhankelijk exameninstituut. Juist daarom worden NIMA Diploma’s zo hoog gewaardeerd in het bedrijfsleven. Een optimale voorbereiding op het NIMA B Communicatie Examen bereik je met het volgen van de opleiding bij één van onze opleiders.

Het examen bestaat uit twee onderdelen:

 • NIMA B1 Communicatie: je maakt een schriftelijk examen dat bestaat uit een case uit de praktijk, met open vragen
 • NIMA B2 Specialisatie Marketingcommunicatie: je schrijft een marketingcommunicatieplan dat je presenteert en verdedigt tijdens een mondeling examen

Direct inschrijven !

Specialisatie B2 Communicatie bij Overheden

NIMA B2 Communicatie bij Overheden

NIMA B Communicatie bij Overheden is een specialisatie van het NIMA B Communicatie Examen. Naast het algemene deel, waarbij de focus ligt op verdieping van je algemene kennis binnen het vakgebied communicatie, specialiseer jij je in communicatie binnen de overheid.

Met dit diploma heb jij alles in huis om als communicatiemanager of –adviseur aan de slag te gaan bij de overheid of in een non-profit-omgeving. Je houdt je bezig met de communicatie van een organisatie en werkt aan het gewenste imago van de organisatie of overheidsafdeling bij zowel intern als extern betrokkenen.

NIMA B Communicatie Opleiding en Examen

Je bereidt je optimaal voor op het NIMA B Communicatie Examen met een NIMA Opleiding bij één van onze opleiders. Tijdens de opleiding richt je je onder andere op het schrijven en presenteren van een communicatieplan. Dit is ook een van de twee onderdelen van het NIMA Examen.

NIMA is een onafhankelijk exameninstituut. Na het volgen van de opleiding doe je examen bij NIMA. Een NIMA Diploma wordt zeer gewaardeerd binnen de overheid en non-profitorganisaties en zal je zeker helpen om jouw ambities binnen je communicatiecarrière te realiseren.

Het examen bestaat uit twee onderdelen:

 • NIMA B1 Communicatie: je maakt een schriftelijk examen dat bestaat uit een praktijkcase waarover je open vragen beantwoordt
 • NIMA B2 Specialisatie Communicatie bij Overheden: je schrijft een communicatieplan dat je presenteert en verdedigt tijdens een mondeling examen

Wil je exact weten wat er van je wordt verwacht tijdens de examens? Bekijk dan de exameneisen.