Senior Communication Professional - NIMA

Senior Communication Professional

Met een certificering als Senior Communication Professional bewijs je niet alleen over de nodige senioriteit en ervaring te beschikken, maar onderschrijf je ook het belang van toetsbare Permanente Educatie. NIMA heeft deze titel in de eerste helft van 2016 laten accrediteren bij de European Marketing Confederation en is de enige instantie in Nederland die de titel mag toewijzen.

Het vak verandert razendsnel; dat stelt hoge eisen aan de kennis en kunde van de professionele communicatiedeskundige. Als¬†‚ÄėSenior Communication¬†Professional‚Äô blijf je bij in het vak. Met deze titel heb je een internationaal erkend kwaliteitskeurmerk dat vakbekwame en hooggekwalificeerde communicatieprofessionals¬†erkent.

Heb je een afgeronde opleiding op minimaal NIMA (communicatie) B of HBO opleiding in de richting communicatie en minimaal vijf jaar (stevige) werkervaring in het communicatievakgebied, dan kun je de titel Senior Communication Professional (SCP) aanvragen. Ben je benieuwd of je in aanmerking komt? Stuur je cv naar de projectmanager Persoonscertificering ter beoordeling. Een eerste screening is vrijblijvend en kosteloos.

Er zijn op dit moment geen events gepland. Probeer het later nog eens.

Blijft up-to-date met Permanente Educatie

Een belangrijk onderdeel van persoonscertificering is permanente educatie, met als doel dat gecertificeerden over actuele kennis van het vak beschikken en blijven beschikken. NIMA voorziet in permanente educatie met zijn eigen programma met onder andere masterclasses, workshops, courses en trainingen. Deze zijn terug te vinden in de NIMA Academy. Bij elk event is te zien hoeveel PE-punten je ontvangt bij deelname, de kosten en of het binnen een passe-partout valt. Er zijn ook externe aanbieders die hun programma’s laten accrediteren door NIMA.

Je kunt ook PE-punten verdienen door terug te geven aan het vak oftewel kennisdeling. Onder andere door het schrijven van blogs/artikelen of het verzorgen van presentaties over communicatie gerelateerde onderwerpen en docentschappen.

Herken jij jezelf hierin? Meld je dan nu aan voor de quick scan en zet je eerste stap richting een certificering als SCP’er.¬†Mocht je vragen hebben of twijfelen over of je in aanmerking komt voor een titel dan¬†kun je altijd mailen of bellen met 020 -503 93 32. Een eerste screening is kosteloos en vrijblijvend.

Wat zeggen onze titelhouders?

Wat houdt de titel SCP in?

De titel Senior Communication Professional is een internationaal erkend kwaliteitskeurmerk om vakbekwame en hooggekwalificeerde communicatieprofessionals te certificeren. Heb je een diploma op minimaal NIMA (Communicatie) B of HBO-niveau in de richting communicatie en minimaal vijf jaar stevige werkervaring in het communicatie vakgebied, dan kun je de titel Senior Communication Professional (SCP) aanvragen.

Voor ambitieuze communicatieprofessionals

Om de status van een gecertificeerde professional te behouden, dien je werkzaam te blijven als communicatieprof en jaarlijks 30 PE- punten te realiseren. In het Permante Educatie Programma wordt een reeks van activiteiten aangeboden die voldoen aan de PE voorwaarden.

De voordelen van SCP

‚ÄĘ Je naam wordt geregistreerd in het¬†diplomaregister, zodat je zichtbaar (internationaal) erkend SCP‚Äôer bent.
‚ÄĘ Je mag de afkorting SCP achter je naam dragen en het offici√ęle SCP logo gebruiken op je visitekaartje, briefpapier of website. Een internationaal gekwalificeerde SCP‚Äôer is herkenbaar aan zijn/haar titel Senior Communication¬†Professional
‚ÄĘ De titel is een garantielabel voor een goede en actuele vakbekwaamheid en hoge kennis en ervaring op het gebied van¬†communicatie
‚ÄĘ Senior Communication Professionals¬†onderschrijven de¬†integriteitscode; een waarborg voor klanten en werkgevers voor correct handelen en acteren van een Senior Communication¬†Professional.

Toelatingseisen

Om gecertificeerd te kunnen worden als Senior Communicatie Professional, dient de kandidaat aan te tonen, dat hij/zij voldoet aan de vereisten voor certificering.

Het gaat om de volgende vereisten:
1. De kandidaat beschikt over aantoonbaar voldoende opleiding;
2. De kandidaat beschikt over aantoonbaar voldoende werkervaring;
3. De kandidaat is op marketingcommunicatie-managementniveau werkzaam in een lijn-, of adviesfunctie op het gebied van communicatie;
4. Deze werkzaamheden dienen voor de kandidaat een hoofdactiviteit te zijn;
5. De kandidaat voldoet aan de eisen van waardige beroepsuitoefening zoals aangegeven in de Integriteitscode 
6. De kandidaat heeft een onbesproken reputatie en is publiekelijk niet in opspraak wegens gedrag dat tegenstrijdig is met het algemeen normbesef, waardoor de reputatie van de Senior Marketing Professional en het NIMA zou kunnen worden geschaad;
7. De kandidaat zal gedurende zijn certificering als Senior Communicatie Professional regelmatig activiteiten uitvoeren waarmee zijn/haar marketingvaardigheden op voldoende hoog niveau blijven en opleiding op peil wordt gehouden.
8. Om de drie jaar vindt er een hertoetsing plaats van vereiste vaardigheden.

Artikel 2: Gebruik titel
1. De kandidaten die worden gecertificeerd als Senior Communication Professional zijn gerechtigd zich Senior Communication Professional te noemen, door de hoofdletters SCP achter hun familienaam te vermelden.
2. De titel Senior Communication Professional is een persoonlijke titel die niet kan worden gevoerd door bedrijven, instellingen of organisaties waar de Senior Communication Professional voor werkt.

Artikel 3: Waardering opleiding
1. De kandidaat kan alleen met de hoogst genoten opleiding waardering toegekend krijgen.
2. De kandidaat dient tenminste een marketingcommunicatie diploma op HBO-niveau te hebben, equivalent met o.a. NIMA Marketingcommunicatie B diploma, equivalent met EQF level 6. Indien u niet zeker bent of u aan deze voorwaarden voldoet neem dan contact op met de projectmanager Persoonscertificering.
3. Kopie√ęn van diploma‚Äôs dienen met het aanvraagformulier te worden meegestuurd en dienen¬†gewaarmerkt te zijn.

Artikel 4: Waardering relevante werkervaring
1. De kandidaat dient minimaal 5 jaar relevante communicatie werkervaring te hebben. Met deze werkervaring moet de kandidaat minimaal 24 waarderingspunten behalen.
2. Bij de waardering voor relevante werkervaring wordt een onderscheid gemaakt tussen een functie als lijnfunctionaris, interim professional of ondernemer en een functie als adviseur/consultant.
3. De waardering voor relevante werkervaring als lijnfunctionaris, interim professional of ondernemer is alsvolgt:

 • Productmanagementniveau¬†(uitvoerend, geen eindverantwoordelijkheid)¬†4 punten per jaar
 • Communicatiemanagementniveau¬†(leidinggevend)¬†6 punten per jaar
 • Hoger management-niveau (leidinggevend,¬†budgetverantwoordelijk, eindverantwoordelijk)¬†8 punten per jaar

4. De waardering voor relevante werkervaring als communicatie adviseur/consultant is als volgt:

 • Assistent projectleiderniveau¬†(uitvoerend, niet zelfstandig, zonder eindverantwoordelijkheid)¬†2 punten per jaar
 • Projectleiderniveau¬†(na 3 jaar assistent projectleider, leidinggevend, zelfstandig adviserend)¬†4 punten per jaar
 • Senior projectleiderniveau¬†(na 5 jaar projectleider, veelzijdige brede ervaring)¬†6 punten per jaar

5. Indien een kandidaat niet voldoende communicatie werkervaring heeft (minimaal 12 waarderingspunten voor functie in communicatie is vereiste) kan dit gecompenseerd worden met leidinggevende werkervaring op het gebied van Sales of Marketing. De waardering is dan als volgt:

 • Sales- of Marketing-, productmanagementniveau¬†(uitvoerend, geen eindverantwoordelijkheid)¬†2 punten per jaar
 • Sales- of Marketingmanagementniveau¬†(leidinggevend)¬†3 punten per jaar
 • hoger Sales- of Marketingmanagementniveau¬†(leidinggevend, budgetverantwoordelijk, eindverantwoordelijk)¬†4 punten per jaar

Artikel 5: Referentenonderzoek
1. Contactgegevens van minimaal 2 referenties van de bedrijven waarbij de kandidaat werkzaam is geweest dienen te worden opgegeven via het aanvraagformulier. Een referentenonderzoek wordt uitgevoerd, waarbij tenminste een referent wordt gebeld.
2. Ten behoeve van het dossier dient een duidelijke inschatting van de laatste functie(s) voorhanden te zijn. Daartoe wordt minstens 1 referent, die in het aanvraagformulier is aangegeven door de kandidaat, telefonisch geraadpleegd (opleiding, werkervaring, overige activiteiten).
3. De referent is in elk geval een contactpersoon van een bedrijf waarbinnen de kandidaat minimaal zes maanden een functie heeft bekleed.
Het volgende wordt geverifieerd (LET OP: er wordt niet gevraagd naar functioneren van de persoon):
‚ÄĘ Klopt de benaming van de functie/opleiding
‚ÄĘ Klopt de periode waarin de persoon de functie vervuld heeft/opleiding heeft gevolgd
‚ÄĘ Kloppen de werkzaamheden behorende bij de functie (verantwoordelijkheidsniveau,¬†marketingcommunicatie-gehalte van de functie, beschikbare budget, winstverantwoordelijkheid, aantal¬†werknemers waaraan werd leidinggegeven, plaats in de afdeling en totale¬†organisatie/vakkenpakket behorende bij de opleiding).

QUICKSCAN

Voldoe jij aan deze vereisten? Stuur dan je CV ovv SCP naar de projectmanager persoonscertificering. Ook bij twijfel kun je altijd mailen of bellen met 020 -503 93 32. Een eerste screening is kosteloos en vrijblijvend.

Mijn SCP dossier

Ben je SCP’er en wil je inzicht in jouw eigen dossier, PE punten opvoeren, of in contact treden met mede-SCP’ers? Log dan hier in.

Heb je problemen met inloggen, mail naar de projectmanager persoonscertificering.

Een SCP-certificering is 3 jaar geldig. Daarna vindt hercertificering plaats. Daarbij moet aan de vereisten voor permanente educatie zijn voldaan. Het kan zijn dat je door omstandigheden (wisseling naar taakgebied buiten marketing o.i.d.) geen behoefte meer hebt aan de registratie binnen die termijn van 3 jaar. Maak dit dan bij ons kenbaar.

Wij zullen jouw verzoek dan bekijken. Bij stopzetting blijft de financi√ęle verplichting voor het lopende registratiejaar van kracht. Eventueel nog komende registratiejaren tot aan de 3 jaar zullen niet in rekening worden gebracht

Investering

Jaarlijkse kosten

De kosten voor het voeren van een titel bedragen ‚ā¨ 395* per jaar.
Dit is opgebouwd uit:
Red Membership ‚ā¨ 275*
Titel ‚ā¨ 120*

Voer je meer dan √©√©n titel? Dan betaal je ‚ā¨ 80* voor een tweede en/of derde titel.
Voor het voeren van 2 titels betaal je dus ‚ā¨ 475* per jaar

Daarnaast kunnen  er kosten verbonden zijn aan het bijwonen van activiteiten in het kader van permanente educatie.

Werk je bij¬†Business Member of sluit jouw werkgever een Business Membership af en word jij √©√©n van de vertegenwoordigers, dan hanteren we een certificering fee van ‚ā¨ 120* per jaar voor de eerste titel. Voer je twee of meer titels, dan betaal je ‚ā¨ 80* voor een tweede en/of derde titel. Het Business Membership komt dan in plaats van het Red Membership.

Wil je weten hoe een Business Membership bij jouw bedrijf past? Wij informeren je graag over de mogelijkheden. Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op.
*de genoemde bedragen zijn incl. btw.

Hoe blijf ik SCP'er?

Een belangrijk onderdeel van persoonscertificering is Permanente Educatie met als doel dat gecertificeerden over actuele kennis van het marketingvak beschikken en blijven beschikken. Dan gaat het over het marketingvak in de brede zin van het woord; marktonderzoek, communicatie, verkoop of andere terreinen van klantgericht ondernemen horen hierbij.

NIMA voorziet in Permanente Educatie met zijn eigen programma, maar ook externe aanbieders laten programma’s accrediteren.

Ben je van plan vaker sessies te volgen, neem dan een Passe Partout:

 

Per titel verschilt het benodigd aantal PE-punten en soort activiteiten. Eén van de gecertificeerden, Mirjam Groenendijk SMP schrijft hierover.

PE-punten behalen

Als SCP’er heb je drie jaar de tijd om de PE-vereiste van 90 punten te behalen. NIMA houdt je uiteraard regelmatig op de hoogte van de status en voorzien je van de nodige tips om deze te behalen. Maandelijks ontvang je ook een specifieke SCP-nieuwsbrief met relevante activiteiten.

Naast het volgen van PE-geaccrediteerde events zoals vaardigheidstrainingen of masterclasses binnen of buiten NIMA,  leveren de volgende activiteiten ook PE-punten op:

 • Het schrijven van blogs, artikelen over communicatie¬†gerelateerde onderwerpen (5 punten per 5 blogs of 5 punten voor een uitgebreid artikel)
 • Het verzorgen van presentaties op communicatiegebied om kennis te verspreiden ¬†(5 PE-punten)
 • (Marketing)Communicatie docentschap (10 PE-punten)
 • Examineren (5 PE-punten per 3 kandidaten)
 • Bestuurswerk op het gebied van marketing, sales of communicatie (10 punten per jaar)
 • Het recenseren van (marketing)communicatie boeken (5 PE-punten)

In de regel kun je alles wat bijdraagt aan het up-to-date houden van je communicatiekennis bij NIMA opvoeren ter beoordeling. Een gevolgde activiteit dient wel te voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dit kan allemaal in jouw eigen persoonlijke dossier achter de inlog van MyCareer.

Overweeg je regelmatig aan NIMA sessies te gaan deelnemen, dan is de passe-partout een mooie aanvulling:

Overzicht SCP'ers

Hier vind je een overzicht van alle Senior Communication Professionals. Jouw naam ook op deze lijst? Stuur je cv naar de projectmanager Persoonscertificering ter beoordeling. Een eerste screening is vrijblijvend en kosteloos.

WordPress Themes
MENU
NIMA
X
X
X