Zes megatrends die groter zijn dan trends - NIMA

Zes megatrends die groter zijn dan trends

16 februari 2021
-

Body Debates, Roots Revival, Platform Politics, Stability Pursuit, Counter Cancel, Health Hedonism. De denktank van TBWA die probeert de tijdgeest te vangen in wereldwijd relevante trends, of beter – Edges – heeft de bullshitbingokaart al vol nog voordat de deelnamekaarten zijn uitgedeeld. Toch zijn het fascinerende bewegingen die het beschrijft.

Backslash, de cultural intelligence unit van het wereldwijde TBWA-netwerk, op zijn beurt weer onderdeel van Omnicom, heeft zijn woordenlijst voor 2021 met Edges uitgebracht: veertig culturele verschuivingen die de wereld van vandaag vormgeven. Of die belangrijk gaan worden. Een Edge is een zelfbedenksel van de unit en moeten we opvatten als ‘meer dan een trend, eerder een betekenisvolle culturele verschuiving die de schaal heeft en die lang genoeg aanhoudt om voor een ​​merk in de toekomst relevant te worden en te blijven’. De lijst Edges verandert met de jaren ook: er gaan fenomenen van de lijst en er komen nieuwe bij.

De opsomming van globale uitkomsten doet een beetje denken aan de trendwatchers van weleer en ze leunen op veranderingen die worden opgemerkt door driehonderd TBWA ‘Culture Spotters’ die wereldwijd gebruik maken van inzichten die ze opdoen van Bogota tot Berlijn, van Kigali tot Kuala Lumpur en van New Delhi tot New York. We hadden het er deze week nog over op de redactie: in het marketingvak werd tot nog niet zo lang geleden enorm veel aandacht besteed aan het fenomeen van de trendwatcher. Er bestonden vakmedia voor en over trendwatching, er was een Trendwatcher of the Year-verkiezing, trendwatchers tikten zich de blaren op de vingers in trendblogs, ook op deze site trouwens.

Die hype, trend, rage of edge – vul maar in – van de trendwatchers is misschien ten einde gekomen omdat de lol er een beetje af raakte, de voorspellingen zelden uitkwamen of misschien is het gewoon een kwestie van predictive analytics: data waar voorspellende waarde vanuit gaat. Als dat laatste waar is, heeft het alternatief ook weer z’n beperkingen natuurlijk, want grote bewegingen worden dan gemist.

Lees het gehele artikel op

WordPress Themes
MENU
NIMA
X
X
X